Zabiegi naturalne osteo med

Ajurwedyjskie złote mleko

Złote mleko to ajurwedyjski napój o właściwościach rozgrzewających i działaniu prozdrowotnym.

Niekiedy nazywany przez niektórych „żółtym mlekiem” ceniony był już w starożytnych Indiach. Swoją nazwę zawdzięcza pięknej barwie, którą przybiera po wymieszaniu wszystkich składników.

Złote mleko zastosowanie

Złote mleko ajurwedyjskie stosowane jest przede wszystkim jako sposób na wzmocnienie układu odpornościowego. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, co odgrywa istotną rolę w łagodzeniu przebiegu wielu chorób jak np. Choroba Alzheimera. Warto także zwrócić uwagę, że złote mleko chroni komórki organizmu, a także wspiera ich funkcjonowanie. Kurkuma, jeden ze składników tego napoju znana jest ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Złoty napój jest także ceniony za swoje działanie spowalniające procesy starzenia. Co istotne wspomaga też pracę mózgu i poprawia pamięć.

Ajurwedyjskie złote mleko wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn. Z uwagi na zawartość kurkuminy, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zalecane jest wspomagająco w leczeniu infekcji oraz rozstrojów żołądka o podłożu bakteryjnym.

Ważne zasad, o których należy pamiętać podczas przyrządzania złotego mleka

1. Złote mleko jest skuteczne wyłącznie wtedy kiedy jest spożywane na ciepło. Wynika to z faktu, że kurkumina wykazuje się słabą biodostępnością . Jak wykazują badania podgrzanie zwiększa jej wchłanialność nawet 12-krotnie. Zatem proces podgrzania jest fundamentalny i nie ma tu miejsca na drogę na skróty.

2. Zawartość tłuszczu (wspomniane masło klarowane) ułatwia przyswajanie składników przez organizm. Pamiętaj o tym, ponieważ nie każdy przepis zawiera tłuszcz.

3. Odradza się spożywanie złotego mleka przed snem. Powodem tego jest fakt, że kurkuma wykazuje działanie pobudzające. Możesz zatem z powodzeniem wypić ją rano zamiast porannej kawy

4. Jedna porcja napoju dziennie dla osoby zdrowej wystarczy. Nadmiar kurkumy może podrażnić żołądek, dlatego jak ze wszystkim- zachowaj umiar.

5.  Odradza się picie złotego mleka osobom, które: borykają się z chorobą wrzodową żołądka, nadkwasotą oraz osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Dyskusyjną jest także kwestia spożywania napoju przez kobiety w ciąży. Mimo, że oficjalnie kurkuma nie jest uznana za przyprawę zakazaną czasie ciąży to jednak część ekspertów uważa, że jej nadmiar może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka ze względu na fakt, że pobudza pracę macicy.